VERSNEL UW COMPUTER IN EEN PAAR STAPPEN Versnel uw pc in een paar stappenEen trage pc is een zeer vervelend fenomeen. Het is zeker niet plezierig om een tijd te wachten voordat er enige activiteiten op het beeldscherm te zien dan wel uit de computer kast te horen rommelen. Dit hoeft echter niet. Neem Windows eens flink onder handen, ruim de programma's op en bekijk de harddisk een kritisch en verander de instellingen. Een snellere pc in slechts enkele minuten is binnen handbereik met behulp van deze tip.

STAP 1: Het register opschonen
In het register van Windows staat allerlei informatie opgeslagen over de aanwezige software op uw systeem. Tijdens de deïnstallatie van een programma zouden de zogenaamde sleutels (verwijzingen in het register) moeten worden verwijderd door uninstall.exe of unwise.exe. Dat gebeurt slechts zelden. Die verwijzingen moeten handmatig worden verwijderd om twee redenen. Hoe groter het register, hoe trager de pc. Bovendien kunnen oude sleutels verwijzen naar DLL-bestanden in de systeemmap en dat terwijl ze eigenlijk niet meer in gebruik zijn. U kunt zelf wel begrijpen dat dit een aanslag op uw systeem vormt na een tijd dat u uw computer gebruikt. Om u register op te schonen kunt u gebruik maken van een programma RegClean, een freeware-applicatie van Microsoft.

Het RegClean programa doorzoekt het register op sleutels die verwijzen naar programma's die niet meer op de harde schijf staan en repareert incorrecte verwijzingen. Helemaal correct doet RegClean zijn werk niet. Het laat sleutels staan die eigenlijk weg moeten. U kunt zelf ook een handje helpen in het register. Door het register op te starten door in te typen RegEdit. Ga dan naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE SOFTWARE. Verwijder alle subsleutels van programma's die u niet meer op uw harde schijf heeft staan. Doe dit ook bij de sleutel HKEY_CURRENT_USER Software. De sleutel begint meestal met de naam van de leverancier. Het is daarom verstandig om te onthouden wie de leverancier is van uw software. Om er zeker van te zijn dat u inderdaad alle sleutels hebt verwijderd die weg moesten, dan kunt u het register doorzoeken op de naam van de software en fabrikant. Dat laatste is vrij zinloos als het gaat om grote softwaremakers als Microsoft, Corel en Symantec. De kans is namelijk vrij groot dat u verschillende programma's van deze fabrikanten op de pc heeft staan. De een is verwijderd, maar een ander gebruikt u nog gewoon. Het is echter een uitstekende oplossing wat betreft kleinere softwarehuizen.

STAP 2: Overbodige DLL's verwijderen
Het is noodzakelijk dat u de computer herstart, zodat Windows de oude instellingen niet meer laadt. Ongebruikte DLL's vertragen immers de pc aanzienlijk. Net zoals de vorige stap. Om uit te vinden welke DLL's wordt gebruikt, én welke niet, opent u opnieuw RegEdit. Navigeer naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\

CurrentVersion\SharedDLLs. Windows houdt precies bij welke programma's gebruik maken van de gedeelde DLL- bestanden in de systeemmap. Achter elk bestand ziet u een waarde staan die aangeeft hoeveel programma's de DLL kunnen aanspreken. Staat die waarde op 0 dan betreft het een oude DLL en kan die veilig worden verwijderd. Alvorens dit bestand definitief te verwijderen is het verstandig om een back-up of copie van het bestand in een andere map te bewaren zodat u het bestand later nog eens terug kunt halen. Het lijkt erg omslachtig, maar is wel effectief. U bekijkt in RegEdit eerst de waarde, kijkt vervolgens naar de naam van het bestand en zoekt die op in het de systeemmap (C:\WINDOWS\SYSTEM). Vanaf daar versleept u het bestand naar een andere map. Naar welke map dat is, maakt niet uit, als het maar buiten de systeemmap is. Als extra controle is het programma Clean System Directory een handig hulpmiddel. Dit programma doet exact hetzelfde wat u handmatig hebt gedaan.

STAP 3: Het programma RegClean gebruiken
Ook na deze stap moet de PC opnieuw worden opgestart. RegClean wordt voor de laatste keer aan het werk gezet. Windows zal nu al een stuk sneller lopen. Oude programma's zijn verdwenen, de systeemmap is leger en het register is opgeschoond. Natuurlijk kunt u op meer fronten snelheidswinst boeken. Daarvoor duikt u weer in het register. Het geheugenbeheer van Windows is na geheel optimaal. Als u een programma afsluit blijven de gebruikte DLL-bestanden geladen in het geheugen. Handig voor als u kort daarna weer dezelfde applicatie gebruikt. Die start dan sneller op. Maar meestal gebrukt u een programma maar een keer en sluit u het af omdat u het niet meer hoeft te gebruiken. Windows neemt dan onnodig geheugen in met als gevolg dat de pc trager wordt. Dit fenomeen gaan we nu te lijf. U kunt deze instelling terug vinden onder het register. Navigeer naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\

WindowsCurrentVersion\Explorer. Als daar al een sleutel staat met de naam AlwaysUnloadDLL hoeft u niets te doen. Is die nog niet aanwezig, dan moet deze worden aangemaakt. Klik met de rechter muisknop in het rechtervenster en kies voor Nieuw en vervolgens Tekenreekswaarde. Noem de nieuwe sleutel AlwysUnloadDLL. Windows geeft na de herstart direct het geheugen weer vrij. Deze stap hoeft u overigens niet te doen als u Windows ME of Windows 2000 draait.

STAP 4: Defragmenteren van de harddisk
Natuurlijk is er nog meer mogelijk! Een snelle pc staat en valt met goed onderhoud en helaas heeft het door Windows gebruikte bestandssysteem FAT/FAT32 de onhebbelijke gewoonte dat het defragmenteert. Bestanden staan na een verloop van tijd her en der verspreid over de harde schrijf waardoor de systeemprestaties aanzienlijk afnemen. Omdat er immers constant moet worden gezocht waar de bestanden zich bevinden Windows is daarom uitgerust met een redelijk defragmentatieprogramma (DEFRAG.EXE) die alle bestanden netjes bij elkaar zet én zelfs een stapje verder gaat. Het plaatst de bestanden naar het deel van de schijf waar de pc het snelst vanaf kan lezen, schuift de meest gebruikte bestanden naar het begin van de disk (waar ze nog sneller kunnen worden gelezen) en zet de data van uw programma's in de meest efficiënte volgorde. Dit is een van de meest computer versnellende tip die er is!.
Helaas duurd het defragmenteren van een harddisk zeer lang. Om het iets wat te versnellen, kunt u het beste alle programma's afsluiten die gebruik maken van de harddisk (vrijwel elk programma dus). Een extra hulpmiddel is Schijfopruiming dat standaard in Windows zit (Start, Programma's, Bureau-accessoires, Systeemwerkset, Schijfopruiming). Hiermee ontdoet u de harde schijf van allerlei tijdelijke bestanden die weg kunnen. Dat is verstandig, want het defragmentatieproces zet ook die tijdelijke bestanden netjes in een rij op de harde schijf. Als die vervolgens weer door u of een programma worden verwijderd, is de schijf direct gedefragmenteerd, en zijn we dus bijna weer terug bij af.

STAP 5: Tijdelijke bestanden verwijderen
Tijdelijke bestanden zijn meestal flinke ruimtevreters. De tijdelijke bestanden zijn bij de meeste Windows systemen minder tijdelijk dan hun naam doet vermoeden. De C:\WINDOWS\TEMP - map is bedoeld als tijdelijke opslagruimte voor installatiebestanden. Na de installatie zouden die bestanden moeten worden verwijderd, maar dat gaat helaas niet altijd goed. Heeft u zojuist de map geleegd? Om zeker te zijn dat hij ook daadwerkelijk leeg blijft, maakt u een batch-bestand die elke keer de folder schoonveegt zodra Windows afsluit.

Open het Kladblok en type de volgende regels exact over:

c:\windows\command\deltree /j c:\windows temp*.* rundll32.exe user,ExitWindows
Heeft u een Engelse versie van Windows, type dan:
c:\windows\command\deltree /y c:windows temp*.* rundll32.exe user,ExitWindows

Sla het bestand op in de Windows-map (C:\WINDOWS) en geef het de naam Afsluiten.bat. Bij 'Opslaan als type' kiest u voor Alle bestanden. Wat u nu heeft gemaakt is een bestand dat automatisch uw pc afsluit en tevens de bestanden uit uw tijdelijke directory verwijderd. Om deze file snel te kunnen aanroepen, maakt u een snelkoppeling op het bureaublad. Klik met de rechter muisknop op het bestand en kies voor Snelkoppeling maken. Die knipt u [Ctrl + X] en plakt hem [Ctrl + V] op het bureaublad. In plaats van de normale afsluit procedure van Windows, moet u nu dit bestand gebruiken.

STAP 6: De computer sneller laten opstarten
Het afsluiten duurt een fractie langer, maar u blijft wel verschoont van hardnekkige 'tijdelijke' bestanden. Er zit echter meer in de trukendoos, bijvoorbeeld voor een extra snelle start van Windows. In het menu Opstarten staan snelkoppelingen naar programma's die automatisch worden geactiveerd als Windows opstart. Selecteer Opstarten met de rechter muisknop, kies voor Openen en verwijder koppelingen naar programma's die niet direct nodig zijn. Windows laadt zelf ook flink wat in, wat is echt nodig? Met MSCONFIG (C:\WINDOWS\SYSTEM\MSCONFIG.EXE) kunt u zelf aangeven wat wel en wat niet moet worden opgestart. In het register staan ook verwijzingen naar programma's die gelijktijdig met Windows moeten worden opgestart. U kunt die verborgen snelkoppelingen zelf verwijderen. Maak van tevoren wel even een back-up van het register. U vindt de verwijzingen onder de sleutels:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\

CurrentVersion\Run en HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\

CurrentVersion\RunServices. Wees hierbij voorzichtig en laat bij twijfel de verwijzing staan. Windows heeft zelf namelijk ook het nodige hier staan en die koppelingen zijn nodig om Windows correct te laten functioneren.

STAP 7: Instellingen fijnstellen
Het altijd kan nog sneller. Windows controleert bij elke start of het bestand WINSTART.BAT aanwezig is. Dat kost extra tijd als het niet aanwezig is. Open het Kladblok en type het volgende: @ECHO OFF. Sla het bestand op als WINSTART.BAT in de Windows- directory. Het scheelt niet veel, maar Windows start net even sneller. Datzelfde geldt voor het volgende (werkt alleen onder Windows 95 en 98). Open een DOS Shell (Start - Command), ga naar C: en type:
attrib -s -h -r MSDOS.SYS. Tik vervolgens in shell 'edit MSDOS.SYS' en voeg onder [options] 'bootdelay=0' toe. Geef MSDOS.SYS weer de juiste rechten (attrib +s +h +r MSDOS.SYS) en Windows start voortaan op zonder vertraging. En als u toch bezig bent. Normaal gesproken gaat Scandisk automatisch aan de slag als Windows niet juist wordt afgesloten. Tijdrovend en lang niet altijd nodig (maar dit is zeker niet overbodig!). Als u AUTOSCAN=0 toevoegt aan MSDOS.SYS valt Scandisk u nooit meer lastig tijdens het opstarten.

STAP 8: Het programma TweakUI
Wilt u nog meer controle over het besturingssysteem dan is het programma TweakUI iets voor u. Het heeft jaren geduurd voordat Microsoft een nieuwe versie van dit gratis programma heeft uitgebracht, maar eindelijk is het er. Een versie die voor alle Windows- varianten geschikt is. TweakUI detecteert automatisch welk OS u hebt en installeert alleen de benodigde onderdelen. U hebt met TweakUI controle over systeeminstellingen die anders verborgen in het register zitten. In TweakUI zit de optie om het zogenaamde splash-scherm uit te schakelen. Dat is het scherm dat te zien is tijdens het opstarten. Onnodig en vertragend: uitschakelen dus, tevens is de melding van de ongelzen mail bij Windows XP uit te zetten.

STAP 9: Meer snelheid uit uw computer
Het Windows wisselbestand is een bekende ophouder. U kent het vast wel, dat de PC eindeloos aan het ratelen is terwijl u geen geen idee heeft wat er gebeurt. Het besturingssysteem is dan aan de slag met het virtueel geheugen, het zogenaamde ' swappen'. Standaard wordt dit door Windows zelf beheerd, maar het is raadzaam om dit in eigen hand te nemen. Als u aangeeft dat het wisselbestand een vastgesteld aantal megabytes moet zijn en bovendien uit één bestand moet bestaan dan voorkomt u dat de pc onnodig gaat swappen, wat veel meer tijd kost.

In het configuratiescherm kunt u bij Systeem, Bestandssysteem, Virtueel geheugen aangeven dat u zelf de controle over het bestand wilt hebben ('Instellingen voor het virtuele geheugen zelf aangeven'). Een goede omvang is rond de 120 MB. Als RAM in uw pc schaars is, maakt u het wisselbestand 2,5 keer de omvang van het interne geheugen. Een andere tip maar van zelfde aard is het wisselbestand uw snelste harddisk te paatsen, dit geld natuurlijk alleen als u over meerdere harddisk beschikt met verschillenden snelheden.

STAP 10: Het geheugen optimaliseren
Dit is tevens de laatste stap. Veel hoeft u niet te doen. Downloadhet gratis programma en gebruik de harde schijf-benchmark. Deze toont de lees- en schrijfsnelheid van de aanwezige schijven én partities. Een andere optie is de defragmentatie van het interne geheugen. Net als de harde schijf raakt ook deze versnipperd. MPower zorgt dat alles weer netjes op een rij staat, waardoor de aanwezige RAM efficiënter wordt benut, een extre geheugen beheer programma dus.